Geschiedenis van Gorinchem

Gorinchem is ontstaan rond het jaar 1000 doordat vissers en boeren een nederzetting stichtten op wat hoger gelegen land nabij een monding van de rivier de Linge in de Merwede.

Halverwege de 14e eeuw werden de wallen verder versterkt met stenen muren waar 7 poorten in zaten en 23 torens waardoor een echte stadswal ontstond. Otto van Arkel verleende Gorinchem op 11 november 1382 stadsrechten. Gorinchem werd in 1417 definitief door de graven van Holland ingelijfd. Door de aansluiting bij Holland bloeide de handel op en Gorinchem groeide uit tot de achtste stad van Holland.

Tientallen monumenten, pakhuizen, patriciërswoningen en de prachtige Lingehaven herinneren aan de tijd, dat Gorinchem een centrum van visserij, markten, scheepvaart en handel was. De vestingstad was een belangrijke plaats in de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie.

Waarom bezoek je Gorinchem, de vesting aan de Merwede?

Er zijn veel prachtige toeristische bezienswaardigheden in Nederland, de trekpleisters kennen we allemaal. Maar er zijn ook even zo veel bijzondere plaatsen minder ontdekt, maar zeker net zo bijzonder! Daar is Gorinchem er ook één van!

Wilt u ook eens afwijken van de gebaande paden? Nieuwsgierig waarom we ook wel Gorcum schrijven in plaats van Gorinchem? Op zoek naar verborgen historie, kastelen en forten of een unieke locatie voor je uitstapje of evenement? Neem dan even contact op!